Om Ullevi TK

Ullevi Tennisklubb är en ideell förening med drygt 1100 medlemmar. Vi driver vår verksamhet i Ullevi Tennishall med tillhörande utomhusbanor mitt i centrala Göteborg, en anläggning som vi till 100 % äger och driver själva. Vi är en renodlad tennisklubb där all vår fokus ligger på att skapa den bästa tänkbara tennismiljön för våra medlemmar.

En storklubb med småklubbens fördelar

Genom idrottsliga framgångar har vi lyckats med att positionera oss som en ledande tennisklubb i Sverige. Vi har kontinuerligt ända sedan starten 1944 försett såväl de svenska junior-, senior- som veteranlandslagen med duktiga tennisspelare.

Många kända tennisprofiler har genom åren representerat vår förening. Några av de mest namnkunniga är Christina Sandberg-Lang, Anders Järryd, Magnus Gustafsson och Christian Bergström men listan kan göras mycket längre än så. Även idag finns spelare av högsta klass i klubben - vid den senaste Davis Cup-matchen, hösten, 2012, fanns såväl Johan Brunström som Markus Eriksson med i laget. På ungdomssidan intar Ullevi också en mycket framskjuten plats i landet med flera unga spelare på landslagsnivå.

Vi har givetvis ambitionen att bibehålla positionen som en av Sveriges storklubbar genom en hög prioritering av arbetet med spelarutveckling samt en klar och tydlig elitinriktning på en del av klubbverksamheten.

När det kommer till antalet medlemmar och till storleken på vår anläggning kan vi snarare betrakta oss som en medelstor svensk tennisklubb än som en storklubb. Det är dock inget som vi ser som något negativt, snarare tvärt om. Vi känner att vi är tillräckligt många tennisspelare för att kunna upprätthålla en komplett verksamhet över tid samtidigt som vi inte är fler än att vi kan vårda och förstärka den fina sammanhållning som idag finns inom klubben mellan såväl tennisspelare på olika nivåer som mellan medlemmar i olika generationer.

Att som idrottsförening växa och bli större innebär inte alltid mer framgång och bättre verksamhet. För oss är det därför en medveten strategi att hålla en sådan tillväxttakt att vi inte äventyrar klubbkänslan och kvalitén i våra aktiviteter. Med andra ord vill vi förbli "en storklubb med småklubbens fördelar".

Tradition och utveckling i förening

Den nuvarande anläggningen stod färdig 1992 men ända sedan 1901 har man spelat tennis på den plats som vår anläggning ligger på i dag. Med andra ord är platsen vi spelar på ett av Sveriges äldsta tennisfästen vilket innebär att det finns en hel del tradition och historia som förpliktar. Uppmärksamma besökare kan se spår av tennishistorien i vår nuvarande anläggning där flera inredningsdetaljer är varsamt renoverade och återanvända från de gamla tennishallarna.

Flera stora tennisledare har satt sin prägel på Ullevi Tennisklubb. Den mest inflytelserike var Walter Blix som under 30 år (1956-1987) ledde klubben som ordförande. Med nya grepp och en tydlig satsning på toppspelare och bra juniorer gjorde han Ullevi till en elitklubb.

En annan av klubbens stora profiler är John-Anders "Jonte" Sjögren. Hans fem år som tränare i Ullevi blev epokbildande och påverkade inte bara utvecklingen i klubben utan hela den svenska tennisutvecklingen. Efter tiden på Ullevi tog Jonte år 1981 hand om Team SIAB med Sveriges på den tiden mest lovande juniorer. Resten är tennishistoria.

Vi har i dag en offensiv plan för klubbens utveckling på samma sätt som vi hade på Walters och Jontes tid. På samma sätt strävar vi också efter att ligga i framkant när det gäller utvecklingen av nya tränings- och tävlingsformer. Vår målsättning är att ta en aktiv roll i arbetet inom svensk tennis med uppgiften att återta och långssiktigt befästa positionen som en av världens ledande tennisnationer.

År 2005 var ett händelserikt år då väsentliga förändringar, framförallt inom tennisverksamheten, genomfördes. Klubbens förändringsarbete rönte stor uppmärksamhet vilket också ledde till att vi av Svenska Tennisförbundet utsågs till "Årets Tennisklubb 2005" med följande motivering:

"En välmående klubb som hela tiden vågar testa nya grepp. Stor, välorganiserad och ledande inom en rad områden."

Uppdaterad: 2014-03-31 10:28