Framgångar i EM

Under de senaste veckorna har både individuella- och lag-EM avgjorts för juniorer runt om i Europa. Caijsa Hennemann och Arvid Hallgren fick möjligheten att representera Sverige i 18- resp. 14-årsklasserna och gjorde detta på ett fantastiskt sätt.

Caijsa gick till singelfinal i flickornas 18-årsklass som spelades i Schweiz och Arvid gick till åttondelsfinal i pojkarnas 14-årsklass som spelades i Tjeckien.

– Detta är så klart jättebra resultat och vi som känner Caijsa och Arvid vet att det ligger timmar och åter timmar av hårt slit bakom framgångarna. Extra roligt att två Ulleviare når så långt. Caijsa vinner mot flera högt rankade spelare och upprepar sin insats med EM-final sedan 16-årsklassen och Arvid slår en spelare som är rankad 10:a och det är första gången han vinner mot en spelare på en så hög nivå. Vi har även andra spelare i klubben som om gör det där lilla extra varje dag och jag är säker på att det kommer fler som gör bra resultat framöver som inspirerats och nu känner ”kan han/hon kan jag också”, förklarar Kristian Persson.

Caijsa representerade även Sverige i lag-EM, men tyvärr förlorade laget i den första omgången och missade därmed möjligheten att gå vidare till slutspel.

Några frågor till EM-finalisten Caijsa:

I början av sommaren gick du till kvartsfinal i Franska Öppna för juniorer och nu lyckas du nå final i junior EM för 18-åringar. Däremellan fick du wildcard till huvudtävlingen i Swedish Open och fick möjligheten att spela på centercourten i Båstad. Kan du ta oss igenom den senaste tiden och berätta hur du ser på det?

– Roland Garros, Swedish Open och EM är mina senaste turneringar och även mina sista för denna grussäsong. Resultatmässigt har det gått väldigt bra och jag har fått erfarenheter men framförallt bra självförtroende och inspiration. Men under denna period har det även funnits tuffa tider med motgångar. I Paris fick jag ett extra liv efter att ha förlorat i kvalfinal. Innan Swedish Open var jag hemma i tre veckor på grund av en muskelbristning och under EM hade jag motgångar i nästan varje match. I slutändan kan jag nu därför säga att det alltid kommer gå lite upp och ner, men det är väldigt små marginaler som kan göra stor skillnad. Spelet har varit upp och ner men framförallt har jag haft det väldigt roligt och lärt mig extremt mycket för framtiden.

 

Kan du kort berätta om vägen fram till final i EM?

– Jag fick tuffaste möjliga lottning i första omgången där jag mötte oseedade Kanapatskaya från Vitryssland som numera spelar på ITF pro. Jag var inställd på en tuff match som det även blev, men jag spelade mycket bra och lyckades vinna på min 5e matchboll med 13-11 i tiebreak. Matcherna fram till kvartsfinal var inte spelet bra och jag låg till och med under med 3-6,0-4 i åttondelsfinalen. Men att spelet inte känns bra är oviktigt, det viktiga är att hitta ett sätt att vinna. I semifinalen gör jag min bästa match i turneringen och var inställd på att ta EM guld.

Hur va finalen?

– I finalen är det helt andra förutsättningar. På grund av regn spelas matchen inomhus på gummigrus där jag var tvungen att spela ett spel jag inte är van vid. Hon hanterade förutsättningarna bättre än mig och trots 3 setbollar för mig i andra set så blev det förlust.

Vad tror du ligger bakom senaste tidens framgångar?

– Träning. Självklart har t.ex kvartsfinalen i franska gett mig mycket självförtroende, men annars är det inget som förändrats. Jag försöker utvecklas varje dag och då kommer även resultaten.

Vad har du filosofi?

– Du blir bra på det du tränar på. Hårt jobb lönar sig. Vill man något tillräckligt mycket och hela tiden försöker utvecklas så är allt möjligt.

Hur ser kommande månader ut?

– Nu efter EM så kommer jag åka på semester i en vecka innan hardcourt säsongen börjar. Först blir det träning och sedan åker jag till New York i slutet av augusti för att spela US Open för juniorer. Det blir min sista tävling som junior innan jag tar steget till seniorerna.

Det finns många som ser upp till dig och som vill gå den väg du gjort sedan du var tio år. Skulle du vilja ge några tips och råd som du tror på?
– Mitt bästa tips är det jag nämnde tidigare – du kommer bli bra på det du tränar på, och hårt jobb kommer att löna sig. Ibland kommer det kännas hopplöst och förjävligt, men hanterar man motgångarna och fortsätter träna mot sina mål, så kommer framgångarna snabbare. Älska det du gör, acceptera att det kommer gå upp och ner, men fortsätt alltid kämpa mot dina mål. Då kommer man alltid långt.

Stort grattis till Caijsa och Arvid!