Ullevilegendaren Birger Folke har avlidit

En av de stora profilerna i Ullevi TK:s drygt 75-åriga historia, Birger ”Birren” Folke har avlidit, 84 år gammal. I lördagens GP (17/10) hade fd  Davis Cup-kaptenen, Mats Hasselqvist, skrivit minnesord om Birrens digra tennismeriter. Vad som inte nämndes där var att Birren under en längre period på 60-talet representerade Ullevi TK innan han återvände till SALK i Stockholm.

Det är ingen överdrift att påstå att Birren kom att spela en avgörande roll för att etablera Ullevi TK som en elitklubb. Detta skedde givetvis i första hand på tävlingsbanan men också genom att en framgångsrik ungdomsverksamhet byggdes upp under Birrens ledning.

 

Som spelare vann Birren sju SM-tecken, varav sex i mixed och ett i dubbel. Fem av mixedtitlarna vann han tillsammans med spelare ur Ullevis då Sverigeledande damelit, den första tillsammans med  Katarina Frendelius Bartholdsson och därefter fyra tillsammans med Christina Sandberg Lang.

Birren spelade också en tung roll i det Ullevilag som 1965 vann den allra första upplagan av Elitserien.

 

Ullevi TK:s lag som vann den första elitserien 1965: Fr v Sven-Erik Lund, Bo Jerhamre, Birger Folke och knästående lagledaren Walter Blix.