Vår filosofi

Det allra viktigaste är den mentala- och fysiska basen.

Tränarteamets mångåriga erfarenhet av tennisutbildning för barn och ungdomar har lett fram till en evidensbaserad filosofi som vi varje dag jobbar efter. Det är viktigt att förstå att det finns många olika sätt att lära sig att spela tennis och att alla klubbar och akademier har olika syn på hur utvecklingen ”ska” se ut. På Ullevi Tennisklubb vill vi hjälpa dig att förstå den väg som vi har valt och som vi tror på.

 

 • Tänk dig en pyramid som är indelad i fyra delar.
   • Den största delen längst ner är den mentala basen. Där hittar vi kultur och värderingar. Inställning till träning. Kämpa och ge järnet. Lyssna på tränaren och respektera sina träningskompisar. Vara en god förebild för yngre och bidra med positiv energi till den gruppen man är med i. Komma i tid och plocka bollar. Idrotta, träna och tävla mycket på fritiden utanför tennisträningen.  Tycka det är spännande med tävlingsmomentet och spelar tennis för att man själv vill och inte för att föräldrar eller tränare ”pushar på”.

   

   • Den nästa största delen ovanför hittar ni den fysiska basen. Atlet. Allsidigt tränad. Kan göra en kullerbytta, fånga bollar och hoppa på ett ben. Springa framåt, bakåt och orka kämpa under lång tid. Håller på med många idrotter och ”lever idrott” på fritiden. Tycker att röra på sig skapar glädje i kroppen. Gillar att testa sina gränser.

   

   • Den näst minsta delen handlar om en tennisatlet. Allsidig inom tennisen. Kan många olika slag och taktiker och kan anpassa spelet på olika sätt. Kan olika skruvar och spela både vid baslinjen och på nät. Servar och returnerar.

   

   • Längst upp på toppen hittar vi specialist-delen. Här återfinns alla detaljer som krävs för att vara en tennisspecialist. Slå en kickserve på bästa sätt eller hantera nerver som uppstår när man spelar en SM-final. Kan anpassa sitt spel in i minsta detalj för att vinna mot olika motståndare.

   

  • För oss är det de mentala- och fysiska delarna som är viktigast om man vill bli bra och må bra. Där är familjen/föräldrarna tillsammans med föreningen och tränarna mycket viktiga. Tränarnas och förenings roll är så klart också att vara med och bygga grunden hos spelarna, men största fokus ligger inom de två översta delarna där det krävs spetskompetens inom tennis. Vi ser helst att spelaren lärt sig grunderna och fått en aktiv start inom sitt idrottande under 10 år. Därefter handlar det om att lära sig att träna på ett bra sätt och att träna på att träna. Först i 15-18 årsåldern börjar vi träna på att tävla och därefter träna för att vinna. Med en långsiktig och bred utbildning tror vi att förutsättningarna för att få ett livslångt intresse för tennis ökar rejält och att man dessutom kommer kunna bli riktigt bra på tennis om man så vill. Som sagt – först basen och sen det mer specifika för att till sista specialisera sig ordentligt.

 

  • Tennis är en sport i rörelse och de bästa spelarna i världen är också de som har bäst fotarbete. Därför använder vi till största del oss av ett spel- och matchbaserat träningsupplägg för alla nivåer där spelarna tränar på att förflytta sig till bollen och mellan slagen förbereda sig och täcka banan.

 

  • Tillsammans är roligast. När vi lägger träningsscheman eller skapar aktiviteter utgår vi ifrån att göra saker i grupp där så många som möjligt på ungefär samma utvecklingsnivå tränar eller tävlar tillsammans. Som spelare får man fler kompisar och få möjligheten att träna mot flera olika spelstilar vilket bidrar till en allsidighet.

 

  • Tävling är roligt och naturligt för barn och ungdomar. Därför vill vi tävla så mycket det bara går under våra träningar. Däremot är det inte viktigt vem som vinner. Vi är ute efter en positiv känsla med ”fjärilar i magen” där tävlingsmomentet skall ses som en extra krydda. Vuxna och tränare behöver inte förstärka resultatet på något vis utan hjälpa till att skapa fokus på sådant som vi vet kommer leda till mer glädje och utveckling på längre sikt. För spelare som vill bli tävlingsspelare rekommenderar vi en stor tävlingsmängd utanför klubben. Att tävla mellan 80-150 matcher per år lite beroende på ålder och spelnivå är en bra utbildning och då får man tillräckligt många matchögonblick för att man skall lära sig hantera alla de känslor som finns inblandade i just tävlingsmomentet. Vi gillar ”en match är en match där båda spelarna kan vinna matchen” och rekommenderar att du spelar så många matcher som möjligt som är jämna.

 

  • Hög aktivitetsgrad. När man tränar vill vi skapa en så aktiv miljö som möjligt och vi tycker att vi har lyckats när spelarna är mer aktiva än tränarna. Vi undviker köer och försöker istället att se till att det finns flera olika banor att spela på – stora eller små. Vi vill att spelarna kommer i tid, är uppvärmda innan träningen och plockar bollar och lyssnar när det behövs så att vi kan maximera träningen.

 

  • Rätt utmaningsgrad. För att utvecklas som mest är det viktigt att träningen och tävlingen är utmanande. Det innebär att spelaren behöver ”pusha sig” mot sin egen gräns. Vi söker hela tiden det läget där det känns utmanande och inte när det varken är för enkelt eller för svårt. När något är utmanande ökar koncentrationen. Saker blir roligare. Det sker misstag eftersom att det är svårt, men det är naturligt och okej med misstag under både träning och tävling så länge spelaren försöker så bra den kan.

 

  • All vår träning bygger på glädje och skall leda till ”mersmak” för idrott och tennis. Vi tycker det är viktigt att involvera våra spelare i träningen och ser därför gärna att spelarna och tränarna tillsammans bygger upp träningen i den mån det är möjligt.

 

  • För oss är forskningen viktig och vi använder den som ett stöd när vi planerar och genomför träningen och utbildar våra tränare.

 

 • Stora delar av vår filosofi finns även sammanfattad i den information vi skickade ut till alla medlemmar i augusti 2019. Läs mer här. Filosofin är levande och uppdateras i takt med att vi hittar nya sätt att träna och tävla.