Barn & Ungdom

Ambitionen är att klubbens barn och ungdomar skall få ett livslångt intresse för tennis.

Ungefär 500 av klubbens medlemmar är barn och ungdomar som regelbundet deltar i någon form av organiserad träningsverksamhet. Basen i hela klubbverksamheten är våra tennisskolor där vi erbjuder en grundutbildning i tennis för barn och ungdomar från förskole- till och med gymnasieålder. De spelare som har hög ambitionsnivå och vill mer med sin tennis erbjuder vi också möjlighet att gå vidare i klubbens elit- och tävlingsverksamhet. För dem som väljer tennis som motionsform finns det goda möjligheter till fortsatt tennisspel längre upp i åldrarna.

 

Vår målsättning med barn- och ungdomsverksamheten är att introducera tennissporten på ett lekfullt och professionellt sätt samt att bedriva en tränings- och tävlingsverksamhet som är så bra och så intressant att så många barn och ungdomar som möjligt stannar kvar i klubben och därmed också varaktigt väljer tennis som sin sport. Ambition är att klubbens barn och ungdomar får ett livslångt intresse för tennis och kan ha detta intresse genom hela livet – ”Tennis för livet”.

 

Barn- och ungdomsverksamheten är indelad i två delar – minitennis- och tennisskola. Minitennisskolan vänder sig till barn i åldrarna 5–8 år och därefter följer tennisskolan. Beroende på ålder och utvecklingstakt slussas spelarna genom verksamheten och träningen anpassas hela tiden med hjälp av olika storlekar på bana, bollar och racketar.

 

Gemensamt för alla delar i verksamheten är att vi alltid har ambitionen att hålla högsta kvalitet i alla de aktiviteter vi genomför och att dessa följer såväl Svenska Tennisförbundets (Utvecklingstrappan) som Internationella Tennisförbundets (Play & Stay)rekommendationer och riktlinjer. Våra tränare/ledare är av dessa skäl utbildade i detta och har också i regel specialkompetens inom sitt speciella verksamhetsområde.

 

Även om tennis är en tävlingsidrott väljer de allra flesta barn och ungdomarna inte att ta steget och tävla, utan har istället tennis som sitt stora fritidsintresse. Hos oss är alla välkomna oavsett ambition.

 

Vår filosofi är barn skall träna som barn och vuxna som vuxna. Det innebär att vi anammat en pedagogik som det Internationella Tennisförbundet har tagit fram och som innebär att bollar, racketar och spelplan anpassas efter spelarnas nivå och ålder. Play & Stay-konceptet innebär att vi använder olika bollar som studsar olika snabbt och högt beroende på spelarnas längd och utvecklingsnivå. Resultatet har blivit att våra spelare relativt snabbt utvecklar en bättre fysik och fotarbete, bättre och mer funktionell slag och en bättre taktik där det  är möjligt att spela ”riktiga tennisdueller” i relativt tidig ålder. Detta skapar i sin tur glädje för spelet och det är precis det som är vårt viktigaste mål. Vill du läsa mer om vår filosofi gör du det genom att klicka här.

Steg 1 – Tennisskola Röd nivå

Tennisskolans första nivå. För nybörjare i åldrarna 5–8 år och här finns både minitennis och röd nivå. Här ligger fokus på att hitta glädje och lära sig tennisens grunder. Bollen är långsammare och större och gör spelet roligare och enklare. Banan är mindre än en fullstor singelbana.

Steg 2 – Tennisskola Orange nivå

Tennisskolans andra nivå. För barn i åldrarna 7-10 år. Här ligger fokus på att hitta glädje och lära sig tennisens grunder. Bollen är något snabbare än den röda bollen och banan något större än den röda banan.

Steg 3 – Tennisskola Grön nivå

Tennisskolans tredje nivå. För spelare i åldrarna 9-15 år. Precis som på tidigare nivåer ligger fokus på att hitta glädje och lära sig tennisens grunder. Bollen har en snabbhet som motsvarar 75% av en ”traditionell gul tennisboll” och banan är mindre än en fullstor bana eller lika stor beroende på spelnivå.

Steg 4 – Tennisskola Gul nivå

Tennisskolans fjärde och sista nivå. För spelare i åldrarna 10-18 år. Också här ligger fokus på att hitta glädje och fortsätta lära sig tennisens grunder. Bollen är den hårdaste och snabbaste varianten och banan något något mindre eller lika stor som en fullstor bana.

Gör din intresseanmälan till tennisskolan här!

Privatlektioner

För dig som vill komplettera den vanliga träningen finns möjlighet att boka individuella lektioner. Det är främst vardagar mellan kl. 14.00-15.00 som är aktuellt. Ta kontakt med receptionen eller direkt med den tränaren du vill boka in för att se vilka möjligheter som finns. Receptionen nås via e-post recepetion@ullevitk.se eller telefon 031 – 18 01 15.

Privatlektioner

Läger

När det är skollov för våra barn och ungdomar arrangerar vi träningsläger där vi vänder vi oss till alla som deltar i vår ordinarie barn- och ungdomsverksamhet oavsett ålder eller om man när nybörjare eller har spelat länge – alla är välkomna. Vanligtvis brukar våra läger pågå under fyra dagar mellan kl. 08.30-16.00. Dagarna innehåller både tennis, annan fysisk aktivitet och lekar/spel. Lunch och två mellanmål ingår. 2395 kr per vecka.

Tävlingar

Vi tycker om tävlingsmomentet och arrangerar en rad olika tävlingar för att alla skall få chansen att lära sig hur det är att tävla i tennis. Förutom att tävla under träningspassen finns möjlighet till tävlingsspel på hemmaplan under vissa lördagskvällar och när vi arrangerar Lilla Klubbtouren. Dessutom genomför vi varje år vårt populära klubbmästerskap med olika tävlingsformer. Är man intresserad av att tävla mer kan man besöka Tennis Göteborgs hemsida för att få information och vid intresse anmäla sig till någon av de tävlingar/tourer som finns där. Våra duktiga tränare hjälper gärna till att guida dig så att du får tävla på ”rätt” nivå. När vi arrangerar tävlingsaktiviteter i någon form går detta alltid ut via e-post till samtliga i vårt medlemsregister.

Medlems- och träningsavgifter

För att deltaga i tennisskolan krävs ett medlemsskap. Medlemskapet kostar 250 kr per kalenderår.

Träningsavgifter för vårterminen 2024 (v. 1-24 uppehåll vecka 7 och 13) gäller oavsett röd, orange, grön eller gul nivå:

  • Tennisskola 1 ggr/vecka 3250 kr.
  • Tennisskola 2 ggr/vecka 6300 kr.
  • Tennisskola 3 ggr/vecka 9550 kr.

Vid eventuella frågor ta kontakt med mikael.pihl@ullevitk.se.

Barn- och ungdomsansvarig

 

Fredrik Shasteen

fredrik.shasteen@ullevitk.se